Biography

ENGLISH – DEUTSCH

Iris van Wijnen is een mezzosopraan met rollen als ‘Marguerite’ La damnation de Faust en ‘Charlotte’  Werther en  ‘Sesto’ La clemenza di Tito in haar repertoire. Ze werkt momenteel met Brigitte Fassbaender en Margreet Honig.

Als lid van de Operastudio van de Bayerische Staatsoper München maakte Iris in 2015 een zeer succesvol debuut als ‘Berta’ in Il barbiere di Siviglia. Ze zong er daarnaast rollen in De vurige engel, Hänsel und Gretel en Der Rosenkavalier.  Ze werkte met dirigenten als Kirill Petrenko, Kevin John Edusei en Vladimir Jurowksi.
In augustus 2016 zong ze de rol van ‘Fenena’ in een herneming van de succesvolle productie van Nabucco geregisseerd door Christian Stückl tijdens het zomerfestival in Oberammergau. Iris keerde terug in Oberammergau als ‘Mary’ in Der fliegende Holländer. Haar interpretatie van de rol bleef niet onopgemerkt en was een groot succes.
In februari 2017 zong ze ‘Second Secretary to Mao’ in Nixon in China van John Adams in de NTR ZaterdagMatinee in Het Concertgebouw te Amsterdam. Iris keerde terug in deze serie als ‘2e Magd’ in Elektra van Richard Strauss.
Ze gaf gestalte aan ‘Flora’ in La Traviata in een succesvolle productie in het Stadttheater Klagenfurt, Oostenrijk. Ze keerde daar terug om zowel ‘Aksinya’ als ‘Sonyetka’ te zingen in Lady Macbeth von Mzensk en in een nieuwe productie van Rusalka zong Iris in Klagenfurt de rol van ‘Kuchtík’.

Iris behaalde haar diploma Master of Music aan het Conservatorium van Utrecht. Ze volgde masterclasses bij Dame Kiri Te Kanawa, Thomas Hampson, Leontina Vaduva, Graham Johnson en Patrick Fournillier.

Iris won maar liefst drie prijzen tijden het Internationaal Vocalisten Concours ‘s- Hertogenbosch: de Prijs van de Provincie Noord Brabant voor jong talent, de Prijs van de Vrienden van het IVC – Opera Oratoirum en de Prijs van de Nederlandse Händelvereniging. Ze werd vervolgens uitgekozen om in de zomer van 2015 deel uit te maken van de Mozart Residency tijdens het Festival van Aix-en-Provence.

Iris trad verder onder meer op als gastzangeres bij de Opera Studio Nederland, in de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours en bij de Nederlandse Reisopera/Veenfabriek (First Fairy/First Woman The Fairy Queen). Ze was te zien in Podium op NPO2 en was meerdere malen te gast op NPORadio4.

Ze is bezig haar liedrepertoire uit te breiden met werk van onder anderen Berlioz, Brahms, Duparc en Strauss. Ook op het gebied van oratorium is Iris actief.

Tot haar toekomstplannen behoren onder andere ‘Fenena’ in Nabucco in de NTR ZaterdagMatinee in Het Concertgebouw Amsterdam, een concertdebuut met het “Orchestre Symphonique Bienne Soleure” in zowel Brussel als Bienne (Zwitserland) en haar eerste Messa da Requiem van Giuseppe Verdi in Nederland en Duitsland .